azi nu sunt patriot (poate maine)

29 noiembrie 2007

mig-uri zboara peste berceni in formatie de lupta, kiseleff -ul tremura ca tramvaiul 34, zgaltait de coloana de blindate, undeva, pe marginea strazii, cativa patrioti inchid ochii si se gandesc la fasolea care asteapta cuminte, la inmuiat, e clar dragi cetateni,  vine ziua nationala a romaniei. stiri, traficul blocat si soferi nemultumiti, vesnicul "stiti ce sarbatorim pe 1 decembrie ?", humvee-uri venite pe firul axei in dotarea armatei, specialisti in tehnica de lupta, basescu, melescanu , tariceanu, cozi la mancare gratis, mari romani, o zi libera, patriotism .

da, patriotism. un sondaj gallup pt. agentia de strategii guvernamentale spune ca primele lucruri care le vin romanilor n minte si de care/pentru care se simt mandri de origine sunt patriotismul (24%), caracteristicile poporului – ospitalitate , h?rnicie (7%), cultura (4%), zonele geografice (4%), tradi?iile ?i obiceiurile p?strate (4%), istoria ??rii (3%).

care va sa zica traditionala ospitalitate a romanilor, harnicia vizibila pe orice strada, obiceiurile, istoria mandra, zonele de relief (armonios imbinate – avem de toate intr-o singura
tara
dom’le, ca-n reclama), tot ce ne-a spus tovarasa invatatoare a ramas intepenit in noi si nu, doamne fereste sa ne punem vreo intrebare. eu unul sunt tare mandru de vulcanii noroiosi, muntii macinului spre exemplu nu-mi plac asa de mult ca is tociti. 

revenind insa la primul punct, e un pic neclara exprimarea (sau mi se pare mie?), dar ce inteleg eu de aici e ca un sfert dintre romani sunt tare mandri ca sunt patrioti. adica sunt mandri ca-si iubesc
tara
. adica sunt mandri pentru ca declara ca-si iubesc
tara
. adica sunt mandri pentru ca isi atribuie singuri o calitate incerta. cum vine asta?

si tot n-am inteles cum vine treaba cu patriotismul asta. esti patriot daca ii injuri pe unguri? dar pe rromi? daca nu-i injuri, atunci nu mai esti patriot? patria ii include pe toti cetatenii sau numai pe "adevaratii romani"? trebuie musai sa-ti placa carnatii de plescoi? dar daca iti pui pe blog un banner cu "I support my country!" e de ajuns? esti patriot daca incalci legea? e ceva in neregula cu mine daca nu simt ca tara in care traiesc ar trebui sa beneficieze in mod automat si exclusiv de sustinerea mea? 

si, ultima, dar cea mai importanta. e patriotismul o virtute?

Tags:Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X