braila and back

19 iunie 2007
baraganul la 35 de grade +. exista un anume sentiment de neputinta care te cuprinde atunci cand trenul scrasneste din roti si se opreste fix in mijlocul campului, gata sa nu mai plece nicaieri, in vecii vecilor.
*
tata a mai albit putin. parul lui e primul lucru pe care il vad in momentul in care pun piciorul pe peronul garii. si pana ajung la el sa ne imbratisam, sa privesc ca normala imbatranirea lui, pana sa fac acest lucru, prin cap imi trece o avalansa de ganduri. ce fac ei singuri? se vor descurca de acum inainte? cand voi primi acel telefon? pot sa impiedic aceste lucruri?
*
invariabil, ma cuprinde un soi de mandrie locala si ii arat lui I. toate cladirile, colturile si strazile din oras. pe partea dreapta…iar ea le stie, desi nu stia ca primaria are forma unui vapor, nici eu nu sunt foarte sigur de invatatura asta pe care am preluat-o de nu mai stiu unde, dar se vad clar catargul si prova, va spun: e un vapor toata ziua. orasul asta ar trebui conservat si oferit unor oameni care il merita. ceasul s-a oprit, totul se destrama in fata ochilor mei, cladirile vechi, strada republicii, morile uriase din port si vietile oamenilor. ma credeti daca va spun ca braila nu a facut un pas dupa revolutie? ce dracu’ faci cu banii aia cibule?
*
tata are o relatie love-hate cu lucrurile din casa. pe de o parte are maaaare grija de ele (in buna traditie a familiei crescuta in comunism), pe de alta parte le arunca cu o hotarare nebuna, in momentul in care isi da seama ca exagereaza si ca a venit timpul sa le schimbe. uscatorul de par intra in prima categorie. am vegheat si eu, sub indrumarea alor mei, la bunul trai al masinariei "made in rumania", probabil "pentru export". are 30 de ani si merge inca. la limita imposibilului. 
povestea spune ca titi cracanatu a cerut taxa de protectie familiei lui banel nicolita , mamei sau surorii, ca gigi becali a amenintat de acolo de la bucuresti ca il cracaneaza el pe cracanatu, ca asta i-a dat cu tifla si ca oamenii lui gigi au venit intr-adevar la braila si l-au batut mar iar situatia conflictuala continua.
*  
preferintele culinare mai degraba modeste ale mele si ale lui I. reprezinta mereu un motiv de uimire pentru mama. daca ar putea sa ne indoape cu 17 feluri de mancare de 7 ori pe zi, nu ar ezita. I. a renuntat partial si la pogromul culinar instaurant in mod normal (glucide rele, glucide bune, etc.) dar nu e niciodata de ajuns. intrebare: cat de mult trebuie sa mananci ca sa ii multumesti pe parinti?
*
tata a avut mare grija de gradina din fata blocului. acum, la parter s-a mutat un bizon care a asfaltat jumatate de spatiu verde in incercarea de a parca masina, a marit balconul dar nu l-a finisat, bea zilnic bere la PET in fata geamului si asculta muzica. pare fericit, in maieul lui cu gaurele. eu sunt trist ca tata a renuntat la gradina, ca au mai ramas doar cateva flori desi visinul pe care l-a plantat acum doi ani a facut primele fructe, ca astfel de bizoni exista si ca nu pot sa fac nimic. 
*
covrigii sunt inca acolo, sunt aproape la fel de buni si costa 0,2 RON, au aparut cateva supermarketuri in care brailenii experimenteaza in cele din urma economia de consum, la dunare, la bac, zici ca esti in filipine, se descarca minereu, se spala masini, se trece pe partea ailalta a apei, se face baie, tata imi explica de ce tariceanu abereaza cand vorbeste despre irigatii si cum fura culita tarata din insula fara nicio problema, eu si cu I. facem de zor planuri pentru reabilitarea orasului si a lui panait istrati (ai auzit ba cibule de panait istrati???) si ne gandim sa cumparam un ponton dotat cu undite, soare nefiresc de puternic si hamace la umbra unde ne vom legana privind barjele care se insinueaza usurel pe firul apei.  

Tags: ,Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X