oameni si ursi (apolitica)

28 martie 2007
germania are deja o mica istorie recenta cu ursii. una trista. a inceput anul trecut, cand in padurile bavariei a aparut primul urs zarit in libertate in germania ultimilor 170 de ani. bruno , pe numele lui. initial, intreaga tara s-a bucurat, mai apoi au descoperit cu groaza ca animalul se apropie prea mult de asezarile omenesti. o analiza mai atenta ar fi descoperit ca situatia sta exact invers, ca oamenii au intrat prea mult pe teritoriul de altadata al ursilor. dar germanii, oameni rigurosi, ajunsesera deja la o concluzie. asa ca l-au impuscat.
 
in urma cu trei luni, la gradina zoologica din berlin s-a nascut knut. respins de mama, crescut cu biberonul de un ingrijitor, ursul polar a ajuns un fel de vedeta. arata dezarmant de dragut. copiii vor sa-l vada pe "cute knut", romano prodi a facut-o deja, cand a venit in weekend la berlin pentru a aniversa 50 de ani de la semnarea tratatului de la roma. in ciuda acestei mici isterii e imposibil sa nu simti cat de ne-naturala e aceasta convietuire a ingrijitorului/copiilor cu bietul ursulet . si oricine ar deschide televizorul pe discovery si ar vedea un urs polar manjit pana la gat de sangele focilor pe care le infuleca, ar intelege de ce spun asta.
 
povestea 3 este legata de cea anterioara. in aceeasi gradina zoologica de la berlin, in timp ce lumea se ingramadea sa-l zareasca pe knut, a murit un alt urs, o ursoaica, mai exact. o panda pe nume yan yan. o parte a presei arunca vina mortii lui yan yan pe seama multimilor de oameni si a blitzurilor care insoteau fiecare iesire in aer liber a lui knut. conteaza mai putin. ceea ce conteaza este ca yan yan a murit in captivitate si ca ar mai fi avut inca 10 ani de trait, adica o treime din viata.
 
candva va trebui sa intelegem. e ceva fundamental gresit in apropierea dintre oameni si salbaticiuni, iar problema este in intregime a oamenilor.  

Tags:Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X