vietile altora

20 februarie 2007

good bye lenin a fost funny dar germanii nu simt doar nostalgie atunci cand privesc spre comunism. filmul the lives of others (nominalizat la oscar) prezinta efectul regimului comunist si al stasi asupra societatii in culori mult mai sumbre. (WATCH OUT: urmatoarele fraze dezvaluie detalii din film!!!)

filmul incepe cu un om care izbucneste in plans dupa 50 de ore de interogatoriu si sfarseste prin a dezvalui numele complicilor. continua, mai apoi, in aceeasi nota. personajele sunt binecunoscute de cei care au trait in comunism. un agent (stasi) exemplar, cu privirea inpenetrabila, devotat statului, imbracat mereu cu o jacheta ieftina, locuind singur intr-un apartament, cunoscut de vecini si de copiii vecinilor ca omul rau. un ministru burtos si libidinos. un regizor de teatru care incearca sa intretina relatii bune cu regimul, pentru a-si pastra pozitia.
 
in momentul in care agentul stasi primeste misiunea de a supraveghea activitatea regizorului, ceva se schimba. cu castile la urechi, ascultand seara de seara discutiile dintre regizor si prietena/amicii sai despre libertate sau muzica, el devine tot mai atras de viata acestuia. in momentul in care regizorul alege sa scrie in ‘der spiegel’ un articol in care condamna regimul est-german, agentul stasi trebuie sa ia o decizie. sfarseste prin a trada regimul pentru a-l ajuta pe regizor, asa cum prietena regizorului il tradeaza pe acesta pentru a-si salva cariera si libertatea. gesturile nu sunt dramatice, fortele binelui nu inving, schimbarea agentului este interioara si greu de sondat. 
 
filmul nu este brutal. totul se contureaza subtil in minte. metodele de intimidare folosite de politia secreta, teama est-germanilor, atmosfera sumbra din berlinul de est. regimul este unul corupt si reuseste sa corupa oameni. agentul este o rotita in sistem, vinovat si in acelasi timp fara vina. la sfarsit el plateste, in orice caz, asa cum plateste si prietena regizorului. nu acelasi lucru s-ar putea spune despre ministru.
 
p.s. de remarcat scena deconspirarii. nu e pe prima pagina a ziarelor, nu este o arma politica. se petrece simplu, intr-o sala de lectura, intreg adevarul este revelat. 

Tags: ,Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X