din nou despre cenzura

22 decembrie 2006

stiati ca in

romania

europeana a lui 2007 am putea fi pedepsiti de lege daca am indrazni sa aducem vreo ofensa simbolurilor religioase? ei bine da, pentru ca asa spune legea cultelor, votata saptamana trecuta in parlament. ca sa fiu mai clar: articolul 13 al legii cu pricina stipuleaza ca in

Romania

sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau actiuni de defaimare si invrajbire religioasa, precum si ofensa publica adusa simbolurilor religioase. in DEX, defaimare inseamna orice, de la barfire la ponegrire, dispret, desconsiderare sau batjocura, o interpretare vaga, care lasa porti deschise pentru orice interpretare si, implicit, pentru incalcarea libertatii de expresie. despre dumnezeu si preoti, numai de bine, nu?

mai exista un pas pana la intrarea in vigoare a documentului. de aceea sper ca presedintele Traian Basescu va alege sa nu promulge Legea privind regimul cultelor si libertatea religioasa inainte de a o retrimite in parlament pentru o dezbatere adevarata. o scrisoare deschisa a fost deja adresata presedintelui de mai multe organizatii civile, printre care solidaritatea pentru libertatea de constiinta.

 
scurt background 
Q: cine a initiat toata povestea?
A: amendamentul a fost propus de reprezentantii cultului musulman, dar BOR a sustinut initiativa. 
 
Q: ce inseamna de fapt ofensa adusa simbolurilor religioase?
A: este neclar, textul legii nu clarifica acest lucru, o dezbatere reala pe aceasta tema nu a avut loc. reprezentantii societatii civile se tem ca sub incidenta legii ar putea intra orice, de la creatii literare (codul lui da vinci, ca sa dau un exemplu popular) la piese rock sau chiar editoriale din ziare. 
 
Q: au existat proteste? ce au facut parlamentarii?
A: societatea civila a atras atentia asupra amendamentului care poate aduce atingere libertatii de expresie, inclusiv prin organizarea unor proteste. si Consiliul National pentru combaterea discriminarii a apreciat ca textul poate conduce la aplicari abuzive a legii. parlamentarii, inclusiv cei din comisia pentru drepturile omului, nu au facut nimic. mai precis, au avizat si in cele din urma au votat legea in forma actuala. 
 
Q: exista cazuri asemanatoare in UE?
A: nope! in marea britanie s-a dezbatut un proiect asemanator dar evident nu a trecut. in timpul haosului starnit de caricaturile cu mahomed  - soldat cu zeci de morti – a existat o initiativa la nivelul UE privind pedepsirea actelor de invrajbire religioasa dar majoritatea statelor membre s-au opus vehement. LIBERTATEA DE EXPRESIE, s-a zis atunci, este una dintre valorie de baza ale UE si ale democratiei in general. 
 
Q: ce se intampla daca basescu promulga legea? 
A: daca ar fi aplicata cu strictete, legea ar fi un atentat la democratia romaneasca. de aceea probabil ca nu se va intampla asa. inconstienta unor parlamentari populisti si incompetenti va lasa insa, de acum incolo, un pericol care va plana peste capetele tuturor ‘necredinciosilor’.  

Tags:Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X