portocale, deci craciunul

10 decembrie 2006
nu stiu daca ceausescu ne dadea cu regularitate portocale de craciun ca o concesie pentru importanta sarbatorii sau din dorinta de a efectua un urias experiment pavlovian. cert e ca la 17 ani de la revolutie nu sunt singurul care mai asociaza inca (in unele momente) mirosul portocalelor cu sarbatorile de iarna. tind totusi sa cred ca experimentul cu pricina, oricat de reusit, a fost unul involuntar. si asta pentru ca, isi amintesc unii si-mi spun si mie, portocale "se mai bagau" (mult mai rar) si cu alte ocazii, de 1 mai spre exemplu. imi amintesc ceva foarte vag si despre banane, dar memoria mea olfactiva se leaga mult mai putin de ele.   
 
am facut ceva eforturi dar am descoperit ca pur si simplu nu mai tin minte daca le asteptam sau nu, nici E. nu mai tine minte, ceea ce ne-a facut sa ne intrebam daca nu cumva am inceput sa blocam unele amintiri. doar imi aduc aminte de coada care se forma la repezeala in spatele alimentarii si de modul chibzuit in care le mancam pe parcursul zilelor urmatoare. [...................spatiu in care ar fi trebuit sa intre o scurta istorie cu o femeie insarcinata careia i s-a facut rau la coada la portocale, pe o straduta in spatele alimentarii Albina. e un moment in care prefer sa evit tristetile.............................]. totul era folosit, cojile se razuiau si se puneau intr-un borcan pentru diverse dulceturi sau creme. era prin urmare absolut normal sa dispretuiesc merele si sa consider portocalele un fel de zane ale fructelor.
 
"Sacks of coffee beans and other long-unseen goods, beef, pork, chocolate bars, even oranges and, reputedly, bananas, appeared in the stores here today, belated Christmas presents from the brief, violent revolution that overthrew Nicolae Ceausescu ." (December 29, 1989, The New York Times) 

Tags:Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X