poveste despre moarte

5 decembrie 2006
daca

darwin

avea cosmaruri, asta ar fi fost unul dintre ele. faptele spun ca prin anii 60 a fost introdus artificial in apele lacului victoria un peste strain. bibanul de nil, pe numele lui, a crescut fericit pana la dimensiuni monstruoase, devorand celelalte specii de pesti si distrugand ecosistemul lacului. exista un motiv pentru aceasta mutare fileul de biban, foarte cautat in occident si transportat zilnic cu avioanele catre tari din europa sau catre japonia. ne spune toata povestea regizorul austriac hubert sauper , in cel mai crud documentar pe care l-am vazut pana acum, filmat in

tanzania

, in mwanza.  

 
de pe urma lacului traiesc la limita subzistentei un numar incalculabil de africani. banii cei multi nu ajung la ei. ei nu mananca fileu de biban ca europenii, doar capatana putrezita a pestelui lasata pe malul lacului de fabricile procesatoare. copiii se bat pe mancare si, ca desert, topesc ambalajul de plastic al produselor trimise in UE, pentru a obtine un drog pe care il inhaleaza. uneori cu efecte fatale. adultii muncesc de dimineata pana seara. multi dintre ei mor rapusi de sida, unii ucisi de crocodili. femeile ramase singure sunt nevoite sa recurga la prostitutie, unele sunt omorate de pilotii (deseori violenti ai) avioanelor care transporta pestele spre occident. ca veni vorba despre avioane. pentru a aplica principiul rentabilitatii, ele nu vin goale. nicidecum. presa locala si documentarul dezvaluie ca sosesc pe taram african cu arme si munitie , necesare pentru alimentarea nesfarsitelor conflicte din regiune.
 
viata in deriva de pe malul lacului schimba natura oamenilor si relatiile lor cu moartea. paznicul unei fabrici istoriseste calm uciderea violenta a predecesorului sau si arata reporterului armele sale pregatite pentru a-i intampina pe nepoftiti: un arc cu sageti otravite. marturiseste ca a luptat in mai multe razboaie (cu arme de foc, nu cu arcuri) si ca un nou razboi ar bucura multi oameni, care s-ar putea astfel angaja in armata pe bani multi.

relatia europenilor cu moartea nu e diferita, doar ca aici nu e vorba despre moartea lor.  inspectori si oficiali ai UE vin in mwanza si le vorbesc oficialilor locali, pedanti si grijulii, despre importanta pastrarii standardelor sanitare pentru fileul de biban.   

 
regiunea lacului victoria este considerata drept leaganul civilizatiei. inca odata,
africa
trimite spre europa viata, in schimb primeste moarte. filmul se sfarseste cu marturisirea unui pilot rus, care admite ca in urma cu ceva timp a aterizat in angola cu arme si munitie, dupa care s-a reintors in europa cu un transport de stafide : un prieten mi-a spus dupa aceea – copiii din europa capata de craciun stafide, cei din africa primesc arme.           

Tags:Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X