muc cel mic, harun al-rasid si ciocnirea civilizatiilor

24 noiembrie 2006
am gasit-o. cartea mare si albastra cu basme de wilhem hauff. o cautam de ceva vreme prin anticariate, pe la prieteni , unii nu stiau de ea, altii mi-au zis cu aer nostalgic "daaa, mi-o amintesc", dar nimeni n-o avea. si s-a intamplat in berceni , sa cumpar bilete de tramvai si sa-l intreb pe omul care se ingrijea de taraba alaturata pe care stateau ingramadite carti felurite. mi-a zis pe un ton absolut normal "da, o am, costa 80.000 de lei, o vrei?"
 
i-am aratat-o lui E., nu a parut impresionat, imi spune ca basmul lui preferat e ‘tinerete fara batranete si viata fara de moarte’, am ajuns acasa, am deschis-o si mi-am amintit exact pozitia in care stateam acasa la braila, in urma cu vreo 150 de ani, citind ‘povestea vasului naluca’ sau ‘grota din steenfoll’.
 
am realizat ca mi-au iesit multe din cap in ultimii ani dar povestile lui hauff nu. mi-au influentat gusturile pentru alte culturi si modul de raportare la ele, desi la momentul respectiv nu stiam asta. cred ca cel mai mult mi-au placut povestile de la bagdad , si acum imi dau seama ca volumul asta mare cu coperti albastre a fost primul meu contact cu islamul. pe vremea aceea, ‘ciocnirea civilizatiilor’ nu era inca un concept enuntat de politologi.

Tags:Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X