icoanele iau vacanta

21 noiembrie 2006
putina istorie in romania: consiliul national pentru combaterea discriminarii (CNCD) se pregateste, in cateva minute, sa recomande eliminarea simbolurile religioase (icoanelor) din scoli . motivul: discriminarea ateilor sau a persoanelor de o alta confesiune decat celei careia ii apartin simbolurile. decizia vine dupa o reclamatie inaintata in sensul asta de un profesor din buzau (si sustinuta public de ong-ul solidaritatea pentru libertatea de constiinta). in treacat fie spus, cred ca CNCD-ul este de departe cel mai bun lucru care s-a intamplat in romania ultimilor ani, in care (observ chiar acum la tv) drepturile omului intereseaza ceva mai putin decat urmatorul meci al stelei in liga campionilor .
 
exista o exceptie. icoanele pot ramane la orele facultative de religie predate in scoli. asta este evident un alt motiv de dezbatere, in conditiile in care, asa cum stie toata lumea, la orele amintite nu se preda asa cum ar trebui o istorie a religiei ci o indoctrinare ortodoxa . sa avem rabdare insa. problemele pot fi rezolvate pe rand, nu-i asa?
 
libertatea religioasa si separarea ( de facto a) bisericii de stat sunt doua concepte care nu vor fi acceptate niciodata de clerul retrograd din romania. perfect explicabil: in ambele cazuri, biserica ortodoxa romana ar avea numai de pierdut. putere, influenta, ‘credinciosi’, bani. deocamdata in asteptarea unei schimbari a mentalitatilor si a unei renuntari la fariseism, populatia sprijina si ea ideile clerului. chiar daca acestea se intorc impotriva dreptului individului.   

Tags:Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X