e adevarat, securistii ne-au invins

25 august 2006
 
deconspirarea securistilor si a colaboratorilor este tarzie, orice ar spune analistii care strang din pumn. nu zic ca nu ar trebui sa mai aiba loc ci doar ca e tarzie. daca ar fi inceput imediat dupa revolutie atunci societatea si proaspata democratie ar fi scapat de efectul nociv al fostilor, acest lucru nu s-a intamplat insa, efectul cu pricina se vede cu ochiul liber, s-a produs deja, deci deconspirarea este tarzie. din punctul asta de vedere, putem spune ca securistii ne-au invins.

dincolo de timing, modul in care decurge dosariada, felul in care este abordata de CNSAS si reflectata in presa, produce tot felul de efecte interesante. din dezbaterea ultimelor saptamani pot sa observ ca mai vinovati au fost complicii decat criminalii.  mona musca este demonizata pentru colaborarea cu fosta securitate in vreme ce generalul de securitate plesita se plimba linistit pe strada, ba chiar povesteste cu mandrie despre pumnii pe care i-a administrat lui paul goma.

mona musca este fara indoiala vinovata, daca nu pentru ca a colaborat atunci macar pentru ca a ascuns aceasta fapta. este insa vina proportionala? trebuie sa plateasca fiecare in functie de raul pe care l-a facut societatii? orice sistem legal si orice om cu bun simt ar spune ca da. gabriel liiceanu in scrisoarea sa deschisa adresata monei musca si publicata in cotidianul  – un emile zola ‘s "j’accuse" wanna be – spune ca nu, si ca "nu-mi cereti sa disting intre femeia cu carpa de pe coridor, intre d-voastra ca turnatoare si generalul plesita care batea sau care punea la cale crima".

din cate vad,

campania

de asasinare a vinovatilor scoate la iveala noi repere morale. sorin rosca stanescu , colaborator deconspirat, apare la realitatea tv oferind sugestii despre cum ar trebui sa arate o lege a lustratiei . ion iliescu, fost prim secretar de partid, deci tata securitatii, se declara cel mai mare dizident dar il acuza in schimb pe coposu ca a fost un securist nenorocit.

adrian

nastase, care scria in presa comunista despre lipsa de importanta a drepturilor omului in fata luptei pentru pace dusa de ceausescu, se declara si el un fel de dizident si isi agita victorios dosarul de urmarit.

la sfarsitul povestii vom mai sti oare cine a fost vinovat, cine a fost mai vinovat, cine a platit si cum a platit? nope, pentru ca CNSAS nu ne explica ce a facut fiecare si ce inseamna asta, asa cum s-a intamplat in germania, presa arunca cu nemiluita pe tapet nume de vinovati si nevinovati si induce impresia ca toti sunt o apa si-un pamant iar baietii care au interesul sa manevreze dosarele si/sau efectul acestora au toata libertatea sa o faca. enjoy! 

Tags:Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X