despre mantuire si/sau catedrale

24 august 2006
1. pe propriul site, biserica ortodoxa romana , mai pe scurt bor, ne demonstreaza in cinci puncte de ce avem nevoie de ea. ca sa fie clar pe toata lumea: a. “cea dintai datorie si cea mai mare grija a credinciosului in viata este grija de mantuirea sufletului sau” (care confirma afirmatia lui Joey din Friends, cum ca nu exista fapta buna fara o doza de egoism) ; b. “mantuirea este eliberarea din robia pacatului si a mortii si dobandirea vietii de veci” etc etc..; c. adevarul care duce la mantuire se gaseste obviously in “sfanta biserica ortodoxa “(romana); d. biserica cu pricina are acest adevar de la big daddy himself; e. “acest adevar l-a dat dumnezeu prin descoperirea dumnezeiasca”. pentru paganii care nu stiu ce e aia descoperire dumnezeiasca, bor informeaza: “este comoara de adevaruri pe care dumnezeu a dat-o oamenilor, pentru ca acestia, cunoscandu-l pe el, voia lui si lucrarea lui, sa-l cinsteasca dupa vrednicie, sa-i implineasca voia si prin aceasta sa se mantuiasca”.

2. luandu-si rolul in serios, si pentru a ajuta romanii credinciosi (sau ne) sa-si implineasca cum se cuvine “cea dintai datorie si cea mai mare grija a credinciosului in viata”, bor s-a gandit sa construiasca din banii lor, ai romanilor adica, o cladire foaaaarte mare, pe numele ei ” catedrala mantuirii neamului “.

3. cu banii pe care urmeaza sa ii cheltuie pentru construirea acelei cladiri foaaaarte mari, bor ar fi putut (spre exemplu) sa hraneasca si sa imbrace o multime de copii orfani din romania, inca in numar mare, potrivit rapoartelor oficiale. o fapta buna care ar fi ajutat din plin la (acum indoielnica) mantuire a sufletului unor membri ai bisericii. capii ortodoxiei romanesti au numit probabil aceasta varianta planul B, si l-au lasat deoparte.

4. in scopul ridicarii cladirii si, implicit, al amintitei mantuiri, bor s-a imprietenit cu diversi indivizi care au propus proiecte care mai de care mai monstruoase ce implicau, printre altele, amplasarea catedralei in mijlocul unei strazi sau chiar distrugerea unui parc. in cele din urma, in cea mai buna traditie a modestiei lui iisus, s-a hotarat: “constructia (amplasata pe dealul arsenalului) va fi mai inalta decat casa poporului, nu va fi acoperita de actualul sediu al parlamentului, fiind vizibila din orice punct al Bucurestiului”. mai mult, asa cum zicea arhitectul sef adrian bold, “din punct de vedere urbanistic, obtinem o frumoasa alaturarea a celor mai importante institutii ale statului, care fomeaza un fel de acropola: armata, biserica si parlamentul” (sursa: mediafax). si asta in ciuda istoriei care s-a chinuit sa ne dovedeasca in mai multe randuri ca alaturarea amintitelor institutii ale statului poate fi oricum numai frumoasa nu.

5. catedrale si biserici mai mari sau mai mici (mi-e greu sa apreciez numarul lor) se ridica prin toate orasele. cele mai multe nu au nici macar valoare arhitecturala, sunt simple cutii menite sa faca loc credinciosilor veniti sa-si vada de datoria descrisa la punctul 1. in unele locuri, cladirile cu turle si cruci invadeaza agresiv viata privata a oamenilor, la numai cateva zeci de metri de ferestrele apartamentelor, in locul spatiilor verzi, al locurilor de joaca, la doi pasi de buticul din colt. daca vine apocalipsa si bor stie ceva despre asta, astept urgent informatii precise.

Tags:Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X